drs. Elouise van der MeulenPraktijk voor coaching en psychotherapie

Voor wie?

Coaching wordt meestal gevraagd door mensen die hun professionele persoonlijke competenties op het werk willen verbeteren. Soms spelen conflicten op het werk of bestaat het gevoel niet opgewassen te zijn tegen eisen die het werk aan hen stelt.

Professionals vinden het in het algemeen moeilijk om maat te houden in het werk, waardoor ze slecht tot ontspanning komen. Nogal vaak leggen ze hun eigen prestatie-lat zeer hoog. Soms is een gebrek aan assertiviteit of anders gezegd: de neiging om zich veel te veel aan te passen aan de vermeende verwachtingen van anderen, een reden voor professionals om in coaching te gaan.

Tenslotte is er een groep van werkers die, aangemoedigd door leidinggevende of collega’s, zich aanmeldt voor een coachingstraject, omdat zij te horen hebben gekregen dat er wat te verbeteren valt aan hun inlevingsvermogen; zij gaan vaak te veel uit van zichzelf en hebben moeite om echt te luisteren naar anderen.

Voor coaching is bereidheid nodig om je eigen belemmeringen te onderzoeken; een introspectief, soms pijnlijk, proces, waarbij het noodzakelijk kan zijn om vroeg in de jeugd aangeleerde patronen te herkennen en te doorvoelen om ze te kunnen wijzigen.